Skip to content

Célgépgyártás

Sinhegesztő robotcella

Felhasználási terület

Autóipar

Megrendelőnk problémája

Magas ciklusidő, magas selejtszám

Videó lejátszása

Gép Célja

Automatizálni a sínek hegesztési folyamatait, mivel így ciklusidőt lehet csökkenteni, valamint a hegesztési folyamat reprodukálása, amellyel kizárható az emberi tényező okozta hibalehetőség.

Gép működése

A gép két munkaállomással rendelkezik. Egy állomás három munkadarab befogadására képes JIG-el van ellátva. Az állomások képesek egymástól független munkavégzésre. Az egyik állomáson folyik a munkadarabok cseréje, miközben a másik állomáson a hegesztés történik. A hegesztörobot a gép programja szerint felváltva végzi el a hegesztéseket két állomás között.

Bilincs szerelő automata

Felhasználási terület

Építőiparban használatos elektrotechnikai termékek gyártása

Megrendelőnk problémája

Magas ciklusidő, sok különálló részfolyamat

Videó lejátszása

Gép Célja

A termékpaletta és a darabszámok miatt a ciklusidőket kellett csökkenteni (6 másodperc/darab), valamint az egyes részfolyamatokat egy géppel kellett kiváltani.

Gép működése

A gép feladata a bilincsek automatikus összeszerelése. Háromféle hosszúsággal (215 mm; 410 mm; 570 mm) rendelkező szalagok bilincsbe préselése, az összepréselt bilincsben az alátét behelyezése és 2 db M6Gx18 csavar becsavarása. A fő komponenst és a szalagot a kezelő helyezi be a gépbe. A préselést, az alátétek behelyezését és a csavarozást a gép automatikusan végzi. A komponensek utántöltése a gépkezelő feladata.

Menetellenőrző

Felhasználási terület

Autóipar

Megrendelőnk problémája

Kézi ellenőrzés, magas ciklusidő

Videó lejátszása

Gép Célja

Magas volt a selejtszám, ami átment a folyamaton, valamint egy nagy darabszámú új termék gyártásának bevezetése is indokolta, hogy áttérjenek az automata ellenőrzésre.

Gép működése

A berendezés 3 különböző terméket, ezen belül pedig termékenként 2-3 db menetet tud ellenőrizni. Az operátor a gép programjából tudja lehívni az egyes ellenőrzési műveleteket. A ciklusideje: 27 másodperc, ami eddig több perc volt. A termékek közötti átallási idő néhány percet vesz igény. A HMI kezelő felületén kell kiválasztania az operátornak, mely darabot szeretné ellenőrizni.

Maró-hajlító célgép

Felhasználási terület

Autóipar

Megrendelőnk problémája

Kézi részfolyamatok, magas ciklusidő

Videó lejátszása

Gép Célja

Ciklusidő csökkentése, több művelet kiváltása egy géppel. Hibázási lehetőség kizárása.

Gép működése

Az Axis Roller hajlító-marógép egy több funkcióval rendelkező berendezés. Egy munkamúvelet három, egy időben történő lépésből áll. (marás/sorjázás, hajlítás és ellenőrzés.) A maró egységben kimart munkadarabot felhelyezzük a felső hajlító gép SOLIDUR pofái közé. A felhelyezést követően egy új előkészített munkadarabot helyezünk az alsó maró egységbe. A hajlítás megtörténte után a kész termék szenzoros ellenőrző egységbe kerül.

Sorjázó-mosó automata

Felhasználási terület

Autóipar

Megrendelőnk problémája

Magas ciklusidő, folyamatbiztonság

Videó lejátszása

Gép Célja

A félautomata gép fő feladata öntvények belső furatának sorjázása, majd azok átmosása és készre szárítása.

Gép működése

Az öntvényt az operátor behelyezi a kész pofába, vertikálisan tájolja, majd egy kézi karos mechanizmus segítségével manuálisan rázárja a felső fészket. Helytelen behelyezés esetén hibajelzést ad a gép. Bajuszkapcsolóval indítja a ciklust, ekkor automatikusan záródik az ajtó, egy hidraulikahenger fentről rögzíti az alkatrészt, majd az öt oldalsó csonkot letömíti egy karima. A rendszer 15 bar nyomással mosófolyadékot cirkuláltat a darabban, miközben egy dörzsár alulról végighalad annak belső furatában. A megmunkálás végeztével a mosó leáll és a gép súrített meleg levegővel kívülről és belülről készre szárítja a terméket.

Hidraulikus prés

Felhasználási terület

Vegyipar

Megrendelőnk problémája

Hosszú ciklusidő, munkabiztonság

Videó lejátszása

Gép Célja

A termékek előre definiált erővel való összeszorítása a manuális szerelési műveletek elvégzéséhez. Tömítés vertiákális bepréselése a szelepházba.

Gép működése

A kiinduló pozícióból az operátor betolja a szelepet a hidraulikus prés munkaterébe. A vezérlésből való típusválasztást követően a gép zárja a biztonsági ajtót, majd előre definiált erővel összepréseli a terméket. Az ülékek kialakítása lehetővé teszi a nyomás alatti manuális körülforgathatóságot egy kar segítségével. Hátsó állásban a benyomófej beprésel egy speciális tömítést a szelepházba. A szerelés végén az operátor visszafordítja kezdő pozícióba az üléket, oldja a prést és tovább tolja a terméket a tesztállomásra.

Körasztalos Hegesztőgép

Felhasználási terület

Autóipar

Megrendelőnk problémája

Nagy tömegű présszerszámai a használattól rendszeresen elkoptak. Ezt az elvesztett anyagmennyiséget felrakó hegesztéssel szokták pótolni, a gép ezt a feladatot látja el. A felrakó-hegesztések művelete és a munkadarab nagy tömege komoly veszélyt jelent a dolgozóra nézve. Fontos volt a megrendelő számára, hogy a hegesztési művelet elvégzése közben személyi sérülés ne következhessen be, illetve a hegesztés minél hatékonyabban menjen végbe.

Videó lejátszása

Gép Célja

A présszerszámok javításának gyorsabbá és biztonságosabbá tétele.

Gép működése

Mivel a gépen gyártott minden munkadarab henger alakú, így a körasztal állandó sebességű forgása közben történik a hegesztési művelet. A körasztalt 180°-ban lehet dönteni forgás közben. A felfogatott munkadarabhoz a gép szinte minden oldalról hozzáfér, a fedőpor adagolás automatikus.

Automata szegecselő cella

Felhasználási terület

Egyéb iparág

Megrendelőnk problémája

Hosszú ciklusidő, kapacitásnövelés, reklamációk csökkentése

Videó lejátszása

Gép Célja

Egy síklemez szegecselési folyamatát teljes mértékben automatizálni, az emberi tényezőt kizárni.

Gép működése

A dolgozók feltöltik munkadarabokkal a cellához illeszkedő tárolókocsikat. Mindig egy teli és egy üres kocsi van a cellához illesztve, egy kocsiba 20 db munkadarab fér el. Innentől a folyamat teljesen automatikus. A robot sorba veszik ki a munkadarabokat a kocsiból vákuumos megfogója segítségével. Leteszi a munkadarabokat egy tájoló asztalra bázishelyesen pozícionálódnak. A robot újra megfogja a munkadarabot, a szegecsberakó alá viszi, behelyezésre kerülnek a szegecsek, és ezzel egyidőben megtörténik a szegecselés is. A cella érzékeli ha akárcsak egy szegecs is kimarad, ez esetben egy selejt asztalra teszi a terméket, ahol az átvizsgálható. A jó termékeket az üres kocsiba helyezi a robot. A cella segítségével lehetőség van a szegecselés folyamatának teljes kontrolljára, és akár a hibás termékek javítására is. Ezen felül a cella teljesen önállóan működik, óránként csak egyszer, pár percre köt le egy gépkezelőt, amíg kicseréli a megtelt és kiürült kocsikat.